close
LATA BERKOH

Taman Negara Pahang adalah salah satu daripada tiga sempadan negeri yang memiliki kawasan Taman Negara Malaysia. Dengan keluasan sebesar 2,477km2, taman ini adalah yang terbesar berbanding kawasan taman yang terletak di sempadan Kelantan dan Terengganu. Taman Negara ialah sebuah hutan hujan tropika yang berusia lebih 130 juta tahun. Taman ini telah menjadi sebuah destinasi eko-pelancongan yang terkenal di Malaysia dengan Gunung Tahan yang merupakan titik tertinggi di Semenanjung Malaysia sebagai tarikan utama.

Perjalanan ke Taman Negara boleh dimulakan dari beberapa tempat iaitu dari Kuala Lumpur, Jerantut, Kuala Tahan dan Sungai Relau. Mod pengangkutan ke Taman Negara adalah terhad berbanding dengan tempat-tempat tarikan pelancong yang lain. Pengunjung Taman Negara boleh memilih beberapa mod pengangkutan yang terbaik untuk ke Taman Negara iaitu bas awam dan memandu kenderaan sendiri.

Keunikan Taman Negara dapat dilihat dengan adanya kehidupan haiwan mamalia yang jarang ditemui di tempat lain dan semakin pupus seperti harimau, tenuk, gajah, rusa dan seladang. Sungai-sungai di Taman Negara juga mempunyai 300 spesies ikan.

Pelbagai aktiviti menarik ditawarkan di Taman Negara bagi memberi pengalaman yang memuaskan untuk pengunjung mereka. Antara aktiviti tersebut ialah canopy walk, jungle trekking, night jungle walk, melawat kampung orang asli, rapid shooting, boat cruise, animals observation, memancing, mendaki gunung tahan, penerokaan gua, penerokaan four step waterfall dan bird watching. Pengunjung juga boleh mereka aktiviti sendiri di lebih 30 tempat-tempat di dalam Taman Negara.

Pihak Taman Negara juga menyediakan pakej-pakej menarik berdasarkan tempat permulaan perjalanan ke taman itu. Pengunjung juga boleh membuat pilihan pakej mengikut jumlah hari dan aktiviti yang diingini. Pakej lawatan sehari juga boleh didapati di Taman Negara bagi pengunjung yang tidak berhajat untuk menginap di situ. Waktu operasi bagi lawatan sehari ialah daripada 9 pagi hingga 5.30 petang. Pengunjung yang berhajat membawa kamera masuk ke dalam Taman Negara perlu membayar RM5 untuk mendapatkan lesen.

Taman Negara juga mempunyai tempat-tempat penginapan buat pengunjung yang berhajat untuk bermalam di situ. Mutiara Taman Negara Resort adalah salah satu tempat penginapan di taman tersebut. Ia dianggap sebagai resort terbaik di dalam taman ini dan dibina diantara dua sungai iaitu Sungai Tembeling dan Sungai Tahan. Resort tersebut mempunyai banglo, chalet, hostel dan dorm. Tempat penginapan kedua di Taman Negara Pahang ialah Local Village Resort yang sesuai untuk keluarga dan kumpulan kerana harganya yang berpatutan. Local Village adalah tempat penginapan yang ketiga di dalam kawasan Taman Negara ini dan mempunyai jumlah bilik yang terhad. Harganya pula adalah yang paling rendah di antara tiga tempat penginapan yang tersebut. Local Village amat sesuai untuk pengunjung perseorangan dan backpackers.

Ramai dalam kalangan masyarakat tempatan dan juga pelancong menjadikan Taman Negara sebagai destinasi pelancongan mereka kerana ianya sesuatu yang luar dari kebiasaan. Kehijauan dan keindahan di Taman Negara tidak dapat dinikmati di destinasi pelancongan yang lain seperti di bandar atau di tepi pantai. Ini sekaligus menjadikan Taman Negara sebagai salah satu aset negara dalam sektor pelancongan. Bulan April hingga Ogos adalah musim puncak dimana Taman Negara mendapat jumlah pengunjung yang paling tinggi.

oleh | Syarmaine
Tags : taman negara pahang
munzir

The author munzir

Leave a Response